Vredestechnieken

Collectieve onvrede

Mensen gaan niet graag op vakantie naar een gebied waar net oorlog is geweest, ook al is het schieten opgehouden en de vrede getekend. De sfeer van haat en wanhoop blijft nog lang hangen, soms zelfs generaties lang.

Deze stress in het collectieve bewustzijn is gebaseerd op de stress in het bewustzijn van de bewoners. En omgekeerd worden individuele mensen weer beïnvloed door de collectieve sfeer van stress.

Filosofen als Plato, Spinoza en Schopenhauer bevestigen dat mensen onderling verbonden zijn in de diepte van hun bewustzijn. Deze opvatting werd ook gehuldigd door verschillende grondleggers van de psychologie, zoals Gustav Fechner, William James en Carl G. Jung.

Dit collectieve bewustzijnsveld is onzichtbaar, net zoals de elektromagnetische golven van een televisie- uitzending onzichtbaar zijn tot het tv-toestel wordt aangezet. Maar wij mensen zijn in staat dit collectieve veld van bewustzijn op te merken en we noemen het de sfeer in een huis, de sfeer in een groep, de sfeer in een land. Evenzo bestaat er een sfeer op onze aarde en die is op dit moment bepaald niet vreedzaam.

De liefde voor je land is iets prachtigs. Maar waarom moet liefde ophouden bij de grens?

Pablo Casals (1876-1973) Spaans musicus en filantroop

Uitstraling naar de omgeving

Ieder mens brengt invloeden voort in zijn omgeving. Niet alleen door zijn spreken en handelen, ook door zijn denken en door de diepte van zijn stilte, de mate van zijn innerlijke vrede.

Dit blijkt te meten te zijn met behulp van het EEG (elektro-encefalogram). De elektrische golven van de hersenen worden niet verder uitgestraald dan zo’n centimeter buiten het hoofd. Maar opvallend is dat de coherentie veel verder reikt. Dit is vastgesteld bij mensen die een gevorderde meditatietechniek beoefenen die het TM-Sidhiprogramma wordt genoemd.
Hoe kan harmonie zo ver worden doorgegeven? Wel, dat gebeurt via het verenigd veld. (Zie de volgende pagina.) En dat gaat ogenblikkelijk, zonder vertraging in tijd.

Wanneer een grote groep mensen gezamenlijk het TM-Sidhiprogramma beoefent, neemt de coherentie niet alleen in hun eigen hoofd toe, maar ook op de EEG’s van mensen die verderop zitten te mediteren, zelfs duizenden kilometers verderop.

Bron: Orme-Johson, e.a. Intersubject EEG coherence: Is consciousness a field? International Journal of Neuroscience 16: 203–209, 1982.

<  vorige pagina    -    inhoud    -    volgende pagina  >