Echte vrede

Vrede is meer dan de afwezigheid van oorlog

Echte vrede betekent: vrede in de hele samenleving en in ieder mens. Een samenleving dus zonder pesten op school, geweld op straat, voetbalvandalisme, wapens op party’s, huiselijke twisten, stammenstrijd op de werkplek. Een samenleving zonder druk of dwang, zonder angst of agressie. Onbestaanbaar?
Waar is vrede nog te vinden? Overal lijkt wel stress te heersen. Hoe kun je je nog ontspannen? Als de burn-out op de loer ligt, de depressie, de eenzaamheid. Het lijkt dat ware vrede onmogelijk is. Toch voltrekt zich een verandering, een omwenteling. Veel mensen hebben opnieuw de plek ontdekt waar vrede te vinden is…

Vrede is diep in onszelf te vinden

Diep in ieder mens is een plek waar het vredig is, waar stilte heerst en een onzegbaar gevoel van geluk. Zoals is ervaren door nobelprijswinnaar president Sadat:
Toen Anwar El Sadat in zijn jonge jaren politiek gevangene was, had hij een ervaring van ‘het bereiken van volmaakte innerlijke vrede (die …) een mens absoluut geluk kon verschaffen. (…) Ik was in staat de begrenzingen van tijd en plaats te transcenderen. Alles werd een bron van vreugde en verrukking.’ Deze piekervaringen vormden een keerpunt in zijn leven. Sinds die tijd werd zijn ‘allesoverheersende doel om mensen gelukkig te maken’. * Uiteindelijk werd deze politieke gevangene president van Egypte. Eind jaren zeventig nam hij het initiatief voor een vredesverdrag met Israël en hiervoor kreeg Sadat de Nobelprijs voor de vrede.
* Bron: Pearson, The supreme awakening
Billie Jean King (rechts)
met Martina Navratilova
Heel wat mensen kunnen bogen op de ervaring van deze innerlijke vrede. We weten het van natuurkundigen als Einstein, Kepler, Maxwell en Schrödinger.

Ook van sommige componisten waaronder Mozart, Beethoven en Brahms is bekend dat zij diepe ervaringen hadden van innerlijke vrede. Dichters als Alfred Lord Tennyson, Wordsworth en Henriëtte Roland Holst vertrouwden deze ervaringen aan het papier toe.

Billy Jean King, de tennisster die twintig Wimbledontitels veroverde, beschrijft haar ervaring van een transcendente vrede tijdens een topwedstrijd.
“Het lijkt bijna alsof ik in staat ben om mijzelf te verplaatsen boven de drukte op het veld naar een plek van totale vrede en kalmte. Perfecte slagen breiden zich uit tot perfecte matches. Ik waardeer wat de tegenstander doet op een ontstegen, abstracte manier. Als een waarnemer in de kamer ernaast... Het is een volmaakte combinatie van (intense) actie die plaatsvindt in een sfeer van totale kalmte. Als dit gebeurt, wil ik de wedstrijd stoppen en de microfoon pakken en schreeuwen dat dit is waar het allemaal om gaat (en niet om de prijzen).”

Billie Jean King, toptennisster
Bron: King & Chapin, Billie Jean, Harper & Row New York

<  vorige pagina    -    inhoud    -    volgende pagina  >