Vredestechnieken

Toeval?

Hoevaak moet dit worden herhaald voor de conclusie kan worden getrokken dat het geen toeval is? Dat is te berekenen. Voor al deze vredesassemblees samen was de kans dat het vredeseffect door toeval kwam kleiner dan 10-19, dat is kleiner dan een op de miljoen maal miljoen maal miljoen.

In 1993 werd het uitstralingseffect een maand lang gedemonstreerd voor het oog van de wereld. In Washington D.C.

De regering werd op de hoogte gesteld dat de criminaliteit in Washington zou gaan dalen. Deze stad had een zeer hoog aantal moorden en geweldsdelicten: van gemiddeld twintig per dag in de winter tot wel veertig per dag in de hete zomers. De pers was ingelicht en in alle kranten stond te lezen dat voorspeld was dat in de zomer van 1993 het aantal geweldsdelicten zou dalen.

De locale overheid was vertegenwoordigd in de begeleidingsraad van het wetenschappelijk onderzoek om te controleren dat de juiste misdaadcijfers werden gebruikt. Hoogleraren sociologie en criminologie van verschillende universiteiten zaten eveneens in deze raad om te controleren of de uitvoering van het onderzoek juist was.

Het resultaat was dat de geweldsdelicten afnamen met ruim 23%, dus met bijna een kwart. Er waren toen vierduizend beoefenaars van het TM-Sidhiprogamma bijeen.

Wat vonden de sociologen ervan?

“Mijn advies is dat we eens serieus moeten gaan nadenken over manieren om het toe te passen in de binnenstad van Washington. Naar mijn mening zien we hier een nieuw paradigma van misdaad en geweld, dat zegt: kijk eens naar de mens die door in harmonie met anderen te handelen, misdaad constructief vermindert.”

Professor Anne Hughes, hoogleraar sociologie aan de University of the District of Columbia, Washington.

Afname in geweldsmisdrijven in hoofdstad VS
In de zomer van 1993 daalde in Washington D.C. het aantal geweldsmisdrijven met ruim 23% tijdens een congres van tot 4000 TM-Sidhibeoefenaars. De kans dat dit door toeval zou komen, werd berekend op 1 op de 500 miljoen.

Bron: Hagelin, John, e.a. Effects of group practice of the TM program on preventing violent crime in Washington, D.C.: results of the National Demonstration Project, 1993 Social Indicators Research 1999, 47 (2) 153-201 Vredestechnieken

<  vorige pagina    -    inhoud    -    volgende pagina  >