.

Baanbrekende vernieuwing in de bouwwereld

Bouwen volgens vedische principes:
Geluk en minder stress

Woningen en kantoorgebouwen die zijn gebouwd onder tijdloze Vedische architectuur, beÔnvloeden succes en vooruitgang in het beroepsleven en dragen bij aan de gezondheid en het geluk van mensen.

“Bij fortuinbrengende gebouwen gaat het niet om een nieuwe vormgeving of stijl, maar om de juiste oriŽntatie en zorgvuldige berekening van de verhoudingen”, zegt dr. Paul Gelderloos, voorzitter van de conferentie, die gaat over een nieuwe toekomst voor de mens.

De Vedische architectuur is niet nieuw. Het is het tijdloze systeem voor ruimtelijke ordening voor landschappen, steden en huizen in harmonie met de Natuurwet. “Wij streven een natuurlijke omgeving na, zoals mensen die vaak op vakantie vinden”, zegt dr. Paul Gelderloos.
“Dus ruime rechthoekige kavels met veel aandacht voor groen en frisse lucht. Dat wordt als prettig ervaren waardoor mensen minder last hebben van stress. Het gaat er vooral om de huizen zo te plaatsen dat ze de juiste oriŽntatie krijgen waardoor de mens in perfecte harmonie komt met de kosmos.”

Het bouwen volgens de natuur bestaat al sinds mensenheugenis en is bestudeerd en verder ontwikkeld door de Duitse ontwerper dr. Eike Hartmann onder leiding van Maharishi Mahesh Yogi. Die kennis wordt toegepast voor aantrekkelijke ontwerpen voor woningen en de utiliteitsbouw. Gelderloos: “Het is geen bouwstijl, maar de finesse zit ‘m in de afmetingen en verhoudingen, het ontwerp met de plaatsing van de kamers en bovenal in de oriŽntatie en juiste locatie van het gebouw.”In huizen en kantoren die zijn gebouwd volgens de Vedische architectuur voelen mensen zich prettiger en ervaren ze minder spanningen. In zo’n omgeving functioneert de mens ook beter. Het gezinsleven wordt beter en de prestaties nemen toe. In Amerika zijn al vele honderden Vedische huizen en -kantoren gebouwd en beschikt men ook over ervaringsgegevens waaruit blijkt dat in dergelijke kantoren de productiviteit toeneemt, terwijl uit twee enquÍtes bleek dat inbraken in Vedahuizen ver onder het gemiddelde blijven.

Bouwers in Nederland worden opgeroepen om volgens de Vedische principes te gaan bouwen. Er is een stichting opgericht die de informatie over de Vedische kennis zal stroomlijnen en bouwinitiatieven zal nemen. Deze stichting, Global Country of World Peace, zal aan diverse bouwers opdracht geven voor de bouw van scholen/multifunctionele gebouwen in acht grotere steden van het land.“Naast woningbouwprojecten zijn er plannen voor projecten op het terrein van onderwijs, gezondheidszorg en kuurcentra”, zegt Gelderloos.

 

 
 


Entire contents copyright © 2005 Maharishi Vedisch Instituut.
All rights reserved.
Please refer to legal details concerning copyright and trademark protection.
Comments send to: webmaster

Last update: 4/2005